Pieter Weening ging woensdag in de derde etappe van de Ronde van Catalonië in de aanval. Samen met ploegmaat Maurits Lammertink maakte hij deel uit van een vlucht van elf renners, en dat in een loodzware bergrit. Hij bleef als laatste over, maar werd uiteindelijk op de slotklim ingerekend. “Ik wilde de rit winnen.”

“Het was een rit die mij wel ligt en ik had al achterstand in het klassement”, doet Pieter Weening zijn verhaal over de bergrit richting skistation Vallter 2000, een etappe met aankomst bergop na een slotklim van elf kilometer. “Ik wilde het proberen. Je hoopt dan dat je met een voorsprong van een achttal minuten aan de slotklim kan beginnen. Maar er werd redelijk straf achter ons gereden. We hebben nog flink moeten rijden om de voorsprong intact te houden. Op de slotklim loop je dan leeg.”

“De insteek was wel om de rit te winnen. Ik rijd niet zomaar voorop om op tv te komen. Dat is leuk, maar ik probeer voor een uitslag te gaan. Ik was ook een van de betere in de kopgroep. Het deelnemersveld hier is erg sterk, maar er was misschien wel een kans omdat het klassement toch al enigszins gevormd was. Toch hebben die mannen het redelijk kort gehouden. Als Thomas De Gendt een mindere dag had, zou hij z’n ploeg hebben kunnen laten stoppen met rijden. Dat weet je nooit. Er zijn veel factoren waar je geen vat op hebt. Het kan de goede kant uitvallen, of niet.”

“Kansen voor onze ploeg”

Donderdag wacht Weening en co opnieuw een lastige bergrit. “We zullen snel voelen hoe de benen zijn. Vrijdag is het iets makkelijker. Vanaf dan zijn er kansen in de ontsnapping want het klassement ligt al wat in zijn plooi. Bijna iedereen van onze ploeg kan in die etappes meegaan in de vlucht. We moeten dat zeker proberen. Vandaag willen de klassementsrenners en klimmers nog voor de rit gaan, want er is een aankomst bergop. Maar de komende dagen niet meer. Elke dag is er dan een kans dat de ontspapping wegblijft tot het einde. De klassementsmannen zijn dan niet meer geïnteresseerd in een rituitslag”, aldus Weening.

 

Kernwoorden voor Pieter Weening: “Ik probeer voor een uitslag te gaan”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief