Mathias De Witte nog steeds out: “Moraal heb ik altijd!” - Roompot Charles Cycling Team
Mathias De Witte nog steeds out: “Moraal heb ik altijd!”

Hoeveel pech kan je hebben? Zijn val in de Adriatica Ionica Race, op zaterdag 27 juli vlakbij de Sloveense grens, was op zich nog niet zo ernstig, de gevolgen ervan houden hem wel al meer dan een maand in het ziekenhuis.

“Die gebroken neus was niet zo erg, de breuk aan de enkel eigenlijk ook niet. Maar de ligamenten van mijn enkel waren gescheurd en daar hebben ze in Italië niets aan gedaan”, verduidelijkt Mathias De Witte zijn blessureleed. Een medische blunder? “Het is in elk geval erg vreemd dat ze die niet hebben geopereerd. Anders was ik al thuis geweest.”

Dat gebeurde uiteindelijk wel in België, in het Gentse AZ Maria Middelares. Daarmee waren zijn problemen echter nog niet van de baan. Een stuk vel van de enkel was afgestorven en moest operatief verwijderd worden. “Ik heb er na die operatie voor gekozen om in het ziekenhuis te blijven. Ik wilde geen risico nemen met infectiegevaar. Vorige week hebben ze dan met succes een stuk huid van de pols getransplanteerd. Ik ben op de goede weg nu en kan dit weekend of kort erna weer naar huis.”

Hij zal tegen dan anderhalve maand in het ziekenhuis hebben verbleven; erg frustrerend voor een renner die zich nog in de kijker wil rijden voor een nieuw contract. Koersen zit er dit jaar helaas niet meer in voor de West-Vlaming. “Ik wist meteen dat het seizoen gedaan was voor mij”, aldus De Witte. “Als de ligamenten geopereerd moeten worden… Je moet dan revalideren, weer spiermassa opbouwen. Mentaal kon ik daar nog wel mee omgaan, tot het ongeval van Bjorg. Daar was ik kapot van. Ik hoorde hem regelmatig daarvoor. Hij is er nu niet meer, terwijl het bij mij maar om een enkelblessure gaat.”

Intussen verloopt het herstel prima en kan De Witte al allerlei oefeningen doen in zijn ziekenhuiskamer. “Wandelen gaat nog moeizaam, omdat ik er nog niet op kan steunen. Ik doe wel oefeningen vanuit mijn bed en kan zelfstandig douchen en zo. Nu moeten de spieren terug aanwakkeren. Ik moet wel nog een tijdje een open gips dragen. Na zo’n operatie heeft dat natuurlijk wat tijd nodig, maar het ziet er al wel redelijk schoon uit. En moraal heb ik altijd.”

Het liefst van al blijft hij ook na dit seizoen als prof in het wielerpeloton. “Ik zou het liefst blijven koersen, ja. Mijn manager is ermee bezig. Ik weet niet echt wat de mogelijkheden zijn, bij deze ploeg of elders. Als ik ergens een kans krijg, zal ik daar zeer blij om zijn.”

 

Kernwoorden voor Mathias De Witte nog steeds out: “Moraal heb ik altijd!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief